In het nieuws

De laatste artikelen en het laatste nieuws over het modern stoïcisme, de stoïcijnse levenskunst en stoïcijnen. En wat oude klassiekers. Soms samengevat, soms de inleiding (in verband met copyright enkel max. de eerste 50 woorden). Opvallend is trouwens dat na mei 2022 er weinig verschenen lijkt te zijn?

Ik zal trouwens niet actief alle linkjes steeds bijhouden. Indien je een artikel niet meer kunt vinden, dan raad ik het internetarchief aan. Vaak kun je daar wel het artikel terugvinden (en natuurlijk kan Google helpen).

Een overzicht van mijn favoriete boeken vind je hier.

21 mei 2022
De praktische levenslessen in onthechting en zelfbeheersing vinden opnieuw een miljoenenpubliek, al dan niet in de vorm van oppervlakkige lifehacks en tegelwijsheden. Maar waarom? In De Morgen een uitgebreide beschouwing.


16 april 2022
Ook De Tijd besteedt aandacht aan de populariteit van het stoïcisme. De oude Griekse en Romeinse biedt houvast in tijden van oorlog en pandemie. Of zijn het oppervlakkige lifehacks? Hier vind je het hele artikel.


14 februari 2022
Is het stoïcisme nu echt geschikt als crisisfilosofie? Een kritische noot in dit artikel. In hoeverre het stoïcisme hier echt recht wordt gedaan, is een tweede. Verder lezen in Trouw.


14 april 2021
Of we wat stoïcisme in het dagelijks leven kunnen gebruiken, zeker. Maar ook weer niet te veel; je kunt namelijk ook doorschieten (bijvoorbeeld met alle boeken over het (modern) stoïcisme)). Een mooie kritische beschrijving in Vrij Nederland. Helaas (nu) achter een paywall. Hier vind je echter een link naar het artikel.


13 december 2020
Cabaretier en filosoof Tim Fransen leidt u door de kalmerende wereld van de stoïcijnen. Hoe kan die leer helpen de pandemie beter te doorstaan? Verder lezen bij de Volkskrant.


19 november 2020
De coaching-industrie levert boeken af om te leren leven. In dit pandemiejaar is er ook bijzondere aandacht voor de Stoa, teksten die opvallend eigentijds zijn. Waarom schatrijke CEO’s zich aangetrokken voelen tot de Stoïsche filosofie? Een recensie van meerdere boeken. Verder lezen bij NRC.


26 augustus 2020
Bevredigt de Stoa een behoefte aan morele zelfdiscipline tijdens crisis en malaise? In dit artikel vind je een recensie van het boek “Op weg naar vrijheid. Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis” van Lammert Kamphuis. Verder lezen bij de Trouw.


18 augustus 2020
Het ‘moderne stoïcisme’ is overgewaaid van Amerika naar Nederland en is tijdens corona populairder dan ooit. Waarom proberen mensen tweeduizend jaar na dato stoïcijns te leven? En hoe doe je dat, antieke filosofie toepassen in het hier en nu? Verder lezen bij Trouw.


13 mei 2020
Veel aan het piekeren? Doe wat stoïcijnse filosofen eeuwen geleden al opschreven over hoe om te gaan met tegenslag. De basis is: niet de feiten maken ons van streek, maar onze interpretatie van de feiten. Verder lezen bij NRC.


29 april 2020
Het coronavirus ontregelt het land en Mark Rutte vraagt ons nog een paar weken langer binnen te blijven. Dat is nog geen reden om te wanhopen, leert de tweeduizend jaar oude filosofie van het stoïcisme. Want een goed getrainde geest kan elke crisis aan. Wie de stoïcijnse filosofie van de Romein Seneca er vandaag de dag bij pakt, ziet hoe verrassend praktisch ingesteld deze tweeduizend jaar oude denker was. Vijf levenslessen uit Seneca’s Brieven over het juiste leven. Verder lezen bij De Volkskrant.


26 april 2020
Filosoferen was voor de stoïcijnen veel meer dan denken. Jezelf als mens verbeteren, werken aan je karakter, dat doe je in de praktijk” ‘We moeten zo goed mogelijk doen wat in onze macht ligt, en voor de rest met de omstandigheden omgaan zoals ze nu eenmaal zijn’, zei de stoïcijnse filosoof Epictetus. Die wijsheid kan ons ook in deze crisis helpen. Met andere woorden: als een stoïcijn de crisis door! En nee, dat betekent niet onverschillig zijn. Verder lezen bij de Trouw. ⁦


18 april 2020
Inhoudelijk gaat het niet heel erg diep, maar Flow Magazine heeft een fraaie graphic van Deborah van der Schaaf over het leven en de ideeën van de filosoof Seneca op haar site gezet. De image is afkomstig uit Flow Magazine, nummer 8 (uit de serie De Filosoof). De tekening is hier te vinden.


13 april 2020
Correspondent Van Veelen sprak een doorgewinterde havenwerker over consumeren en globalisatie: ‘Het gekke van de wereldmarkt is dat die je honger niet stilt, maar evengoed juist behoeften schept.’ Als er één plek is waar de wereldwijde overconsumptie zichtbaar wordt, is het de Rotterdamse haven. Overpeinzingen van een door filosoof Marcus Aurelius geïnspireerde havenwerker. Verder lezen bij De Correspondent.


30 maart 2020
In het werk van de oude stoïcijnen staan opvallend bruikbare wijsheden om van je coronastress af te komen. „In plaats van te hamsteren, kun je beter je oma bellen.” Hoe eeuwenoude filosofen goede tips hebben tegen corona-angst. Verder lezen bij NRC.


24 maart 2020
Epictetus, de Griekse slaaf die stoïsch filosoof werd, stelt: een mens heeft macht over zijn houding ten opzichte van wat hem overkomt, maar niet over wát hem overkomt. Wat kunnen we in deze tijden van hem leren? In Vrij Nederland: tijdens epidemieën is het wijs om (even) stoïcijns te zijn.


20 maart 2020
Hoe zou een stoïcijn reageren op het nieuwe COVID-19-virus? Wat is de juiste manier van leven met het virus? Op Medium een kort, maar helder artikel van Chuck Chakrapani, schrijver op The Stoic Magazine. Over dat je je niet druk moet maken over waar je toch geen invloed op hebt (besmet raken door het coronavirus) en tegelijkertijd wel moet geven waar je invloed op hebt (en daarom je handen moet wassen). In het Engels.


16 maart 2020
Helpt bidden in tijden van ziekte en dood? Of geeft het stoïcisme meer houvast? In Trouw een bespreking. Het artikel van Jamie Lombardi in Aeon (waar naar verwezen wordt) over wat het stoïcisme voor haar heeft betekend, vind je hier.


3 januari 2020
Lifehack: leef als een stoïcijn, of nou ja, als zijn 21ste-eeuwse zelfhulpversie. Want het is misschien wel het betere voornemen voor 2020: Waarlijk een Beter Mens worden. Gaat dat eindelijk lukken met de lifehacks en filosofische doeboeken van de ‘nieuwe stoïcijnen’, die in Silicon Valley ineens zo populair zijn? Verder lezen bij de Volkskrant.


29 april 2019
Filosoof Ko van ’t Hek ziet in de woorden van Ajaxtrainer Erik ten Hag klassieke filosofen doorschemeren, zo betoogt hij in dit opiniestuk. ‘Het enige wat je kunt doen is het goede doen.’ Over waarom Erik ten Hag misschien wel een stoïcijnse filosoof is, kun je hier lezen in het Parool.


19 april 2019
The real message of Stoicism is that we can remain committed to improving the world around us without having to become distressed when things fall short of our expectations.” Het nieuwe boek van Donald Robertson brengt veel interviews en artikelen van hem met zich mee. Ik zal ze niet allemaal opnemen (want inhoudelijk verschillen ze niet altijd even veel van elkaar), maar hier vind je een voorbeeld in The Globe and Mail.


23 maart 2019
Knowledge@Wharton heeft een interessant interview gehad met Donald Robertson, schrijver van het boek Leer denken als een Romeinse Keizer, succesvol leven met Marcus Aurelius met als titel Life Hacks from Marcus Aurelius: how Stoicism can help us. Het transcript en de podcast vind je hier.

30 januari 2018
Opnieuw beginnen met je leven, in de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen in de Trouw hoe zij dat hebben gedaan. Bijvoorbeeld hoe je na het verlies van je partner je leven kunt oppakken door te proberen als stoïcijn te leven. Verder lezen.


30 juli 2017
De nuchtere blik van het stoïcisme helpt ons om in het leven geluk te vinden, meent filosoof Massimo Pigliucci. Hij vond het. Waarom perfect zijn niet nodig is om gelukkig te zijn (en natuurlijk over zijn nieuwe boek Hoe word je een stoïcijn? Oude filosofie voor het moderne leven. Verder lezen bij de Trouw. Deze video op YouTube geeft een mooie samenvatting. Het artikel in de New York Times over hoe je als stoïcijn kunt leven, vind je hier (2015).


6 december 2016
Ryan Holiday heeft met zijn boek Het obstakel is de weg een interessante moderne interpretatie gegeven aan het (modern) stoïcisme. Op zijn leven is echter wel enige kritiek. In dit artikel in de NYTimes een overzicht.