Over het stoïcisme

Hieronder vind je een overzicht van vragen over het klassieke en met name het moderne stoïcisme / de stoïcijnse levenskunst. Ik hoop dat ik je met de antwoorden (in opbouw) een goed beeld kan geven van wat het modern stoïcisme is en wat het niet is.

Het betreffen vragen die ik zelf in het verleden had of die aan mij gesteld zijn (online, tijdens een training of tijdens de gesprekken die ik heb). Maar let op: mijn antwoorden zijn nooit definitief of in beton gegoten. De kracht van het stoïcisme is juist dat je je antwoorden soms moet kunnen en willen herzien. Tips / afwijkende ideeën / nuances zijn daarom altijd welkom.

En vergeet hierbij niet: het stoïcisme is geen manier van leven die je enkel helemaal volledig zou moeten omarmen. En ook niet omdat ik of wie dan ook dit zegt. Pik eruit wat je interessant vindt, geef je eigen kleur aan wat jij minder goed vindt of leg het terzijde als je te veel twijfelt.

Heb je ondertussen zelf een vraag die je graag beantwoord wilt zien worden, dan kun je deze hier insturen.

Veel leesplezier!

Ed.

Alle artikelen: